De effecten van het gebruik van sociale media (januari 2019)

Veel mensen maken inmiddels gebruik van sociale media zoals Whatsapp, Twitter en Youtube en beleven daar plezier aan. Maar, er bestaan ook zorgen over het gebruik. Gaat regelmatig gebruik van sociale media niet ten koste van de nachtrust en mentale gezondheid?

Om die vraag goed te kunnen beantwoorden zijn veel gegevens nodig en juist het LISS panel voorziet daarin. Met behulp van de LISS panelleden is daarom onderzocht of die zorgen terecht zijn. Er zijn gegevens gebruikt over sociale media gebruik in de herfst van 2016 en 2017, en gegevens over de mentale gezondheid en mate van eenzaamheid van de panelleden van eind 2016 en 2017. Het onderzoek is uitgevoerd door CentERdata, in samenwerking met Tilburg University en de Universiteit van Pavia (Italië).

Uit de resultaten blijkt dat als je oppervlakkig naar de verbanden tussen sociale media gebruik en psychische en slaapproblemen kijkt, mensen die vaak gebruik van de sociale media inderdaad een groter risico lopen op psychische en slaapproblemen op de korte (ongeveer 1 maand) en langere termijn (ongeveer 1 jaar). Maar, als rekening wordt gehouden met bestaande psychische en slaapproblemen blijkt dat toch niet het geval te zijn. Dan vallen alle verbanden weg. Dat geldt voor alle leeftijdscategorieën.
De bevindingen wijzen er voorzichtig op dat eigenlijk sprake is van het tegenovergestelde: juist mensen met psychische en slaapproblemen maken vaker gebruik van sociale media.

Bron: Peter van der Velden, Ilari Setti. Erik van der Meulen en Marcel Das (2019), ” Does social networking sites use predict mental health and sleep problems when prior problems and loneliness are taken into account? A population-based prospective study”, Computers in Human Behavior, 93, pp. 200-209.

De eerste week van januari kreeg dit onderzoek al veel media aandacht, wellicht hebt u er in uw krant of ergens anders al over gelezen:

Trouw
AD
Adformatie
Computable