Nationale Monitor Geldzorgen- meting juni (september 2024) – 1 op de 5 Nederlanders maakt zich nog steeds zorgen om de energierekening

De Nationale Monitor Geldzorgen onderzoekt hoe het financieel gaat met Nederlanders. Over welke geldzaken maken ze zich zorgen? Hoeveel financiële stress ervaren zij? En hoe financieel weerbaar zijn zij?
Ieder kwartaal wordt aan een steekproef van minimaal 1.500 LISS panelleden gevraagd om 15 vragen te beantwoorden.

Enkele resultaten uit de laatste meting (juni 2024)

  • Nog steeds maakt 1 op de 5 Nederlanders zich zorgen over de energierekening. De zorgen van Nederlanders over de energierekening, zorgkosten, huishoudelijke uitgaven, woonlasten en vervoerskosten zijn niet toe- of afgenomen tussen maart 2024 en juni 2024.
  • Ook in juni 2024 hadden mensen in de lage inkomensgroep de meeste geldzorgen, vergeleken met mensen in de midden en hoge inkomensgroepen. Dit gold voor alle bronnen van geldzorgen die zijn onderzocht.
  • In de afgelopen 3 maanden is er niets veranderd in de financiële weerbaarheid. Zo geven circa 8 op de 10 Nederlanders aan overzicht te hebben over hun huidige geldzaken, terwijl 6 op de 10 Nederlanders zeggen financiële doelen te stellen voor later. Verder zeggen 3 op de 10 Nederlanders een onverwacht grote uitgave (zo groot als een maandsalaris) niet te kunnen betalen zonder geld te lenen. Dat is zorgelijk. Want als je niet goed voorbereid bent op mogelijke financiële tegenslagen, dan is de kans aanwezig dat er geldzorgen ontstaan. Misschien niet vandaag, maar mogelijk in de toekomst.


Financiële stress

De Nationale Monitor Geldzorgen heeft ook een vragenlijst die meet hoeveel financiële stress iemand ervaart: de Psychological Inventory of Financial Scarcity (PIFS). Onderstaande infographic brengt deze maat in beeld.

Mensen voelen financiële stress als ze vaak geld tekortkomen en weinig controle ervaren over hun geldzaken. Mensen met financiële stress hebben vaak geldzorgen en zijn ze vooral bezig met hun huidige financiële situatie en minder met de toekomst.

Geldzorgen zijn negatieve gevoelens die mensen hebben als ze nadenken over een mogelijke verslechtering van hun financiële situatie. Iemand met geldzorgen hoeft niet per se financiële stress te ervaren. Dit ontstaat pas wanneer geldzorgen gepaard gaan met het ervaren van geldgebrek en het voelen van weinig controle over geldzaken.

De analyses laten zien dat financiële stress met name voorkomt in lage en midden inkomensgroepen en mensen met (vs. zonder) financiële stress hebben in mindere mate een spaarbuffer. Verdiepende analyses laten verder zien dat financiële stress samenhangt met een lager mentaal welzijn, minder zelfvertrouwen en minder ervaren sociale steun. Deze resultaten komen overeen met eerder onderzoek dat is gedaan naar financiële stress.

Bron: website Nationale Monitor Geldzorgen